Mer livsmedel – smör

Efter som jag nu var inne på mjölk så kan vi fortsätta på den banan. Idag används mest det svenska ordet smör. Jag tror det kommer därifrån i alla fall. Det har dock varit vanligt att man sagt smyr och eftersom y:et är långt så har det ibland diftongerats till smöyr/smöir. Det är möjligt att smör har gått den vägen. Oavsett det så är det äktgutniska ordet för smör – smer – eller som i äldre gutniska – smier.

Så nästa gång ni skall handla använd ett bättre gutniskt ord för smör på handelslappen. Varför inte smer.

2 reaktioner på ”Mer livsmedel – smör

  1. Kul att ni har bevarat roten smer (urnordiska smerwa), tycker definitivt att ni ska hålla på den formen istället för den gutnifierade svenska formen smyr. I jämtska har vi smor (uttal smår, smar, smôr etc. beroende på dialekt) vilket kommer från ett äldre smjǫr (läs: smiår) som ju också gett svenska smör via progressivt i-omljud. Jämtska tenderar att inte ha progressivt i-omljud i sin mest genuina form.

  2. Angående stavningen smor kontra dialektala uttalen (smår, smar, smôr, ”smœr” (öppet ö-ljud)), det intressanta här är att ordet rimmar på t.ex. spor = spår och gor = smuts (och som förstärkningsprefix; jmf. göteborgska gôr- som i gôrstor = jättestor) i alla dialekter. Etmologiskt blir detta ett gammalt kort å-ljud som åtminstone i normerad fornvästnordiska skrivs o.

Lämna en kommentar